Revitalisation of Historic Newtown Precinct : : Newtown Junction

It is no secret at this stage that the Newtown cultural precinct has been undergoing some sensational redevelopment and revitalisation over the last few years. Included in this, and adding to Johannesburg’s regeneration and vibrancy, is Newtown Junction, which opened in October last year. The development was designed to be sustainable, retain and restore historical landmarks to preserve the precincts history, but also to create a space relevant to those who work, live and travel in the city today – in short, the vision was to connect the past, present and future.

Newtown Junction includes a shopping centre, office space, and a Planet Fitness gym. A walkway and historic railway bridge links Newton Junction with Museum Africa and the Market Theatre – who’s new facilities are another exciting and prestigious project in the precinct which is currently underway, and that Igneous Concrete is pleased to be involved in as well and hope to report on in future news updates.

The landscape architects, Uys & White, appointed for Newtown Junction were inspired to use one of our existing and standard items, but with some custom changes to the design to better suite their vision for the seating. Our standard Elongated Organic Ottoman (as seen below) was the starting point for the final design.

Elongated Organic Ottoman
The design of this bench was customised to include closed ends with large radii on all corners, and thus completed as a more “solid” form. Eight of the, now titled Rectangular Pebble Benches, were manufacture in our “soot” shade, and are placed all around the fountains found in the center of the open ground floor of the shopping centre.

Rectangular Pebble Bench      Fountain view

Further to the above discussed custom benches, Igneous also supplied the Planet Fitness gym in the centre with benches for its branches, in varying colours chosen by each club. The Newtown Junction branch opted for a custom colour; a vibrant orange which suites its surroundings and atmosphere well.

Ulterior Table Bench
Although our proud involvement in one of the vital components in the precinct revitalisation has now been completed, we are currently in production with other products soon to be included in the new COSAC building being developed by the Market Theatre. We at Igneous Concrete are both delighted and honoured to be involved in the development and regeneration of this iconic area, and all the heritage it is intertwined with.